Voor vrijwel elke ondernemer is een goed boekhoudprogramma uitermate belangrijk, op een aantal vlakken zelfs essentieel: je moet namelijk voldoen aan wettelijke verplichtingen. Het liefst wil je ook dat het programma eenvoudig is in gebruik. Daarnaast wil je er makkelijk en snel de juiste informatie uithalen.

Een van de populairste online boekhoudprogramma’s van dit moment is e-Boekhouden.  Dat is niet voor niets: het online programma is breed inzetbaar, biedt veel functionaliteit, is gebruiksvriendelijk en kent een prima prijs-prestatieverhouding.

Wat kun je allemaal met e-Boekhouden? Voor wie is het bedoeld? En wat zijn de kosten van dit online boekhoudprogramma?

Het antwoord op deze vragen en nog veel meer informatie over eBoekhouden vind je in onze review.

Wat is e-Boekhouden?

E-Boekhouden is een online boekhoudprogramma. Met deze software kan je jouw boekhouding helemaal online, via je browser of via een mobiele app bijhouden. Naast boekhouden biedt dit programma veel andere mogelijkheden, zoals facturen en offertes maken, urenregistratie en een relatie- of ledenadministratie opzetten. Verder zijn er veel koppelingsmogelijkheden met andere software en instanties zoals een webshop of de Belastingdienst.

E-Boekhouden is het best beoordeelde online boekhoudprogramma van Nederland op dit moment. Dat is wel aan de cijfers te zien: gebruikers geven e-Boekhouden.nl op Trustpilot een gemiddelde score van 9,6.

De populariteit van e-Boekhouden geldt voor zowel ervaren als startende ondernemers. Het pakket is geschikt voor zzp’ers, mkb’ers en nog veel meer professionals en bedrijven.

E-Boekhouden is een eenvoudig boekhoudprogramma in gebruik en claimt dat je er zelfs zonder enige boekhoudkennis mee aan de slag kunt: een belofte die veel ondernemers zal aanspreken toch?

Wat kun je allemaal met e-Boekhouden?

De functionaliteit en de koppelingsmogelijkheden van dit boekhoudpakket zijn uitgebreid. Naast de standaard administratie en boekhoudhandelingen kun je met dit boekhoudprogramma facturen en offertes maken, relatiebeheer of een ledenadministratie opzetten en je urenregistratie bijhouden. Verder biedt het programma uitgebreide mogelijkheden om op basis van je gegevens prettig leesbare overzichten en rapportages te maken.

Ook zijn er diverse koppelingsmogelijkheden die het boekhouden een stuk makkelijker maken, zoals een koppeling naar de Belastingdienst voor je btw-aangifte. Vanuit e-Boekhouden.nl maak je ook een koppeling naar vrijwel elke Nederlandse bank.

Heb je bijvoorbeeld een webshop? Koppel die simpelweg aan e-Boekhouden. Werk je samen met een boekhouder of accountant? Die kun je gratis toegang geven tot je administratie. Zo kan je bijvoorbeeld een accountant eenvoudig toegang geven om je boekhouding te controleren.

1. Online Boekhouden

De kern van e-Boekhouden is natuurlijk de boekhoudmodule. Alles wat je nodig hebt voor de boekhouding van jouw bedrijf vind je in deze module. We zetten een aantal van de belangrijkste onderdelen van de boekhoudmodule op een rij:

Invoerschermen:

De kern van de module zijn de invoerschermen, waarin je eenvoudig jouw gegevens invoert, wijzigt of verwijdert. De schermen zijn zo intuïtief mogelijk opgezet, want het uitgangspunt van deze boekhoudsoftware is dat je er zo veel mogelijk zonder boekhoudkennis vooraf mee aan de slag kunt.

Beginbalans:

Stap je over van een ander boekhoudpakket? Voer eenvoudig je eindbalans van het oude pakket in als beginbalans in e-Boekhouden. Indien nodig kun je het later aanpassen. Begint jouw boekjaar niet op 1 januari, dan kun je instellen dat je een gebroken boekjaar hebt.

Rekeningschema:

Het standaard rekeningschema is onderverdeeld in categorieën waarop je jouw inkomsten en uitgaven registreert. Je kunt zelf zoveel nieuwe grootboekrekeningen aanmaken als je wilt. Werk je met een begroting, of één of meerdere budgetten? Deze kun je per jaar aan grootboekrekeningen koppelen. Hierdoor kun je eenvoudig een overzicht maken van hoe jouw begroting of budget ervoor staat.

Mail en herken / scan en herken bonnen en facturen:

Alle mail direct omzetten naar debiteuren? Het kan met de Mail en herken functie binnen de online boekhoudsoftware. Je hoeft gegevens van bonnetjes en facturen niet over te typen. Installeer de mobiele app op je telefoon, deze herkent facturen en bonnetjes automatisch als je ze scant, en neemt ze op in het boekhoudprogramma.

Automatisch verwerken bij- en afschrijvingen:

Komt bij een betaling het factuurnummer en het bedrag overeen met dat van een openstaande factuur? De factuur wordt dan automatisch weggeboekt.

Betaalherinneringen:

In overzicht van open posten zie je welke klanten nog niet betaald hebben. Stuur vanuit e-Boekhouden.nl herinneringen en aanmaningen aan je klanten, in je eigen huisstijl en met je eigen tekst. Het is zelfs mogelijk om een betaallink mee te sturen.

Betaalbestanden:

Heb je veel betalingen? Het is niet nodig deze stuk voor stuk handmatig uit te voeren. Maak een betaalbestand aan en lever dit in één keer aan bij je bank.

Afschrijvingen:

Het berekenen van afschrijvingen is vaak complex. E-Boekhouden.nl maakt het eenvoudiger: bij een aankoop ter waarde van meer dan 450 euro berekent het systeem automatisch de afschrijvingen voor je.

Kostenplaatsen:

Categoriseer je kosten en omzet via de grootboekrekeningen. Je kunt zelf nieuwe grootboekrekeningen aanmaken en onderverdelen. Wil je een nog gedetailleerder overzicht, maak dan gebruik van kostenplaatsen. Hiermee kun je op verschillende niveaus een gedetailleerder inzicht krijgen in hoe je omzet en kosten zijn opgebouwd.

Btw-aangifte voorbereiden:

Het voorbereiden van deze aangifte kost je weinig tijd met deze boekhoudsoftware. De benodigde gegevens worden automatisch verzameld en opgesteld. Wil je aangifte doen, dan staan alle gegevens al klaar en rond je de aangifte met enkele muisklikken af.

Periodes afsluiten:

Heb je een bepaalde periode afgesloten dan kun je deze blokkeren voor invoer. Zo voorkom je dat per ongeluk geboekt wordt op een periode waar je al klaar mee bent. Uiteraard kun je een afgesloten periode heropenen wanneer dit nodig is.

RGS:

Het is mogelijk je grootboekschema te koppelen aan een Referentie Grootboek Schema (RGS).

Buitenland:

Wanneer je zaken doet in het buitenland kun je dit ook administreren in e-Boekhouden.nl. Door aan je transacties de juiste buitenlandse btw-code te koppelen komen ze op de juiste plek op je btw-aangifte en komen ze ook automatisch op je icp-aangifte.

Voorraadbeheer:

Ook het beheren van je voorraden behoort tot de functionaliteiten van e-Boekhouden.nl

2. Facturatiemodule

e-boekhouden factuur

E-Boekhouden.nl biedt uitgebreide mogelijkheden om geheel op maat te factureren met de facturatiemodule. Je eigen huisstijl, teksten, logo en nog veel meer: je bouwt de factuur op zoals jij dat wilt. Je kunt ook meerdere stijlen uitwerken; handig als je bijvoorbeeld met verschillende handelsnamen werkt.

Factuurregels kun je handmatig invullen, maar een lijst met producten en diensten importeren is voor velen efficiënter. Heb je een incassocontract bij jouw bank, dan kan e-Boekhouden incassobestanden genereren. Aan deze incassobestanden kun je automatisch producten of diensten in abonnementsvorm koppelen. Stel in welke klanten een factuur krijgen, om welke betaalperiode het gaat en met één druk op de knop maak en verstuur je alle facturen.

Wat klanten vaak handig vinden is een betaallink in de factuur of in de begeleidende mail. Zo betalen je klanten makkelijk en snel via iDEAL, creditcard, PayPal of via een van de andere betaalmogelijkheden. Ten slotte is het mogelijk een UBL-versie van je factuur te maken. UBL maakt het mogelijk een factuur automatisch te verwerken waardoor de facturatie nog eenvoudiger wordt.

3. Offertes maken met e-Boekhouden

Offertes maken is in de software onderdeel van de factureringsmodule. Offertes maken werkt in grote lijnen hetzelfde als facturen maken: dat betekent dat je de offertes qua huisstijl, teksten, logo en nog veel meer helemaal kunt maken zoals jij dat wilt.

Tijdens het offertetraject houd je eenvoudig de voortgang in de gaten. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een aanbetaling, een tussenfactuur of een eindfactuur, houd je dit voor elke offerte makkelijk en overzichtelijk bij. Voor zowel het factureren als het maken van offertes binnen e-Boekhouden.nl geldt dat je met deze functie de gemiddelde tijd die elke klant aan administratie kost aanzienlijk verkort.

4. Relatiebeheer

Klanten, leveranciers en andere relaties: in de relatiebeheer-module van e-Boekhouden voer je ze eenvoudig in. Vul je adresgegevens in, dan vult het systeem het juiste adres in op basis van de ingevoerde postcode en huisnummer-combinatie.

Heb je al jouw klantgegevens of leveranciers in bijvoorbeeld een Excel- of csv-bestand staan? Importeer ze met één druk op de knop. De standaard  invoervelden in de module kun je zelf uitbreiden met de velden die je nodig hebt. Vanuit het boekhoudprogramma kun je ook nieuwsbrieven aanmaken en aan je relaties versturen. Heb je nieuwsbrieven die maar voor een deel van je relaties interessant zijn, maak dan eenvoudig verschillende nieuwsbrief groepen aan waardoor je ze gerichter kunt mailen.

Ledenadministratie opzetten:

Beheer je een ledenbestand? Voor verenigingen en alle andere organisaties met leden biedt e-Boekhouden.nl diverse mogelijkheden. Importeer in één keer je ledenbestand, zonder knippen of plakken. Vervolgens kun je via een invoerscherm je ledenbestand bijhouden. Heb je meer velden nodig dan er op dit scherm staan, voeg dan extra velden toe. Contributie innen via bijvoorbeeld automatische incasso kan ook via de ledenbeheer module. Voor eenmalige kosten kun je losse facturen aanmaken.

Werk je met nieuwsbrieven? Vanuit e-Boekhouden kun je nieuwsbrieven aanmaken en aan alle leden versturen. Heb je nieuwsbrieven die maar voor een deel van de leden interessant is, maak dan eenvoudig verschillende  nieuwsbrief groepen aan.

5. Urenregistratie

E-Boekhouden bevat een module voor urenregistratie. Hiermee houd je de uren bij voor verschillende doelen: bijvoorbeeld voor het urencriterium, om uren per project bij te houden of onder te verdelen bij verschillende activiteiten. De urenmodule biedt ook de mogelijkheid om op basis van de geregistreerde uren facturen te genereren: daar is dus geen rekenmachine meer voor nodig.

Wil je medewerkers uren laten registreren? Dat kan dat ook in de urenmodule. De gebruikers maak je zelf aan en vervolgens kun je de uren zowel via de app als online invoeren.  Veel functies hebben betrekking op registratie, maar er is ook gedacht aan statistieken: de urenmodule biedt diverse mogelijkheden om van jouw uren uitgebreide en overzichtelijke rapportages te maken.

6. Overzichten en rapportages

E-Boekhouden biedt uitgebreide rapportagemogelijkheden. Maak eenvoudig een overzichtelijk overzicht in jouw huisstijl van verstuurde facturen, openstaande rekeningen en nog veel meer. Maar wat dacht je van de standaard overzichten waar je direct je huidige balans, grootboeken, mutaties, vaste activa en winst- en verliesrekeningen in beeld hebt. In een gemaakt overzicht of rapport is het vrijwel altijd mogelijk door te klikken: Klik op een bepaald gegeven en je ziet direct waaruit dit is opgebouwd. Heb je de rapportages nodig voor je fysieke administratie? Exporteer simpelweg je overzichten en rapportages naar Excel of pdf.

Maak je liever gebruik van externe rapportage software? Exporteer je gegevens dan met de exportfunctie naar de gewenste plek. Voor bijvoorbeeld Speedbooks en Visionplanner heeft e-Boekhouden.nl een automatische koppeling.

7. Koppelingen online boekhoudprogramma

E-Boekhouden.nl heeft aan koppelingsmogelijkheden zeker geen gebrek. Je koppelt het programma makkelijk aan banken, webshops, de Belastingdienst, andere overheidsinstellingen en externe systemen zoals kassasystemen en portals:

  • Banken: Met de banken ABN AMRO, bunq, ING, Knab, Rabobank en Triodos kun je een automatische koppeling maken. Je hoeft dan niets meer te doen, je gegevens worden automatisch bijgehouden. Dit bespaart enorm veel tijd, want al je bij- en afschrijvingen haalt hij automatisch voor je binnen. Voor andere banken is er een handige exportfunctie. E-boekhouden rekent hier geen extra kosten voor, maar hoe er rekening mee dat jouw bank wel extra kosten in rekening kan brengen voor de koppeling. Controleer bij jouw bank van tevoren hoe dit zit, het verschilt namelijk nogal per bank: bij de ene bank is het gratis, de ander rekent een klein maandelijks bedrag of een eenmalig bedrag.
  • Payment Service Providers: Deze providers noemen we ook wel betaalproviders. Ze stellen je in staat betalingen te ontvangen via bijvoorbeeld iDeal of creditcards. E-Boekhouden biedt een koppeling naar alle betaalproviders in Nederland.
  • Incassobureaus: Voor klanten die ook na herhaalde herinneringen niet betalen biedt e-Boekhouden.nl een directe koppeling met twee incassobureaus: het CJIB en Cannock. De betreffende facturen probeert het incassobureau zonder extra kosten te incasseren via een zogenoemd buitengerechtelijk traject.
  • Zelf koppeling maken: Zelf een koppeling maken kan ook, via de API van e-Boekhouden. Lees dan wel eerst de API-documentatie op e-Boekhouden.nl.
  • Webshop koppelen: Een webshop koppel je eenvoudig aan e-Boekhouden.nl. Zo worden al je verkopen automatisch in je boekhouding verwerkt en is losse mutaties downloaden niet langer nodig. Koppeling is mogelijk met veelgebruikte webshop platformen zoals WooCommerce, Magento en Shopify, en ook voor samenwerkingen met Bol.com of Amazon.

Overige koppelingen: Maar er zijn nog veel meer koppelingen, bijvoorbeeld naar kassasystemen, facturatiepakketten, kassasystemen, rapportagesoftware, salarissoftware, portal en nog veel meer.

8. Aangiftes versturen:

Zoals de Belastingdienst zelf ooit zei, kunnen we het niet leuker maken. Samen met dit boekhoudprogramma kan het wél makkelijker. E-Boekhouden is erkend partner van de Belastingdienst. Verstuur rechtstreeks vanuit het systeem je btw-aangifte, die je direct kunt betalen via iDeal. Ook je ICP-opgaaf kun je versturen vanuit het systeem versturen.

  • Btw-aangifte: e-Boekhouden.nl berekent zelf hoeveel btw je moet betalen of terugkrijgt. Het is mogelijk je aangifte met één muisklik te verzenden. Zoals je gewend bent krijg je daarna van de belastingdienst een e-mail dat je aangifte is ontvangen.
  • ICP: doe je zaken in het buitenland, binnen de EU? Doe de opgaaf ICP direct van uit e-Boekhouden.

Voor wie is e-Boekhouden bedoeld?

Het pakket richt zich op een brede doelgroep en is voor veel verschillende soorten ondernemingen geschikt. Voor kleinere ondernemers en starters bijvoorbeeld, die geen fulltime boekhouder nodig hebben. Denk hierbij aan startende ondernemers,  de zzp er en andere eenmanszaken.

Ook voor wat grotere ondernemingen is dit boekhoudpakket zeer geschikt. Simpel gesteld is e-Boekhouden geschikt voor bijna elke onderneming in de grootte van eenmanszaak tot en met bedrijven in de mkb-sector.

Daarnaast is e-Boekhouden een uitstekend pakket voor accountants en boekhouders. Het boekhoudprogramma biedt flexibele mogelijkheden voor  accountants en boekhouders om de samenwerking met hun klanten vorm te geven. Een handig hulpmiddel dat e-Boekhouden.nl daarbij biedt is het klantendashboard, waarop je alle benodigde klantinformatie op een overzichtelijke manier gepresenteerd krijgt.

Support e-Boekhouden

Bij e-Boekhouden sta je er niet alleen voor: het programma biedt namelijk een aantal support mogelijkheden wanneer je gaat online boekhouden. Het gaat hierbij om telefonische support via de eigen helpdesk en ‘self service’ support in de vorm van instructiefilmpjes, helpteksten en nog veel meer. We zetten de manieren waarop je in e-boekhouden ondersteuning kunt krijgen op een rij:

  • De deskundige helpdesk is gratis, goed bereikbaar en wordt door klanten beoordeeld met een 9,6. Vragen stellen kan telefonisch, via Whatsapp en via e-mail.
  • In de online Knowledgebase vind je veel informatie en kun je op trefwoord zoeken. Verder staat er een groot aantal handleidingen en videotrainingen over diverse onderwerpen.
  • Het online boekhoudprogramma biedt als introductie een gratis online cursus. Wil je het boekhoudprogramma nóg beter onder de knie krijgen, dan is een betaalde cursus op locatie noodzakelijk.

Wat zijn de kosten van e-Boekhouden?

E-Boekhouden.nl biedt twee mogelijke pakketten: het ‘Zzp/Mini’-pakket of het ‘Standaardpakket’. De verschillen tussen de twee pakketten zijn voornamelijk de prijs en de omvang van de functies. Het pakket ‘Zzp/Mini’ heeft een maximum van 240 boekingen per boekjaar en is gericht op zzp’ers, stichtingen en kleine ondernemers. Dit pakket kost 9,95 per maand en is inclusief onder andere btw-aangifte en relatiebeheer.

Voor alle andere ondernemers is er het pakket ‘Standaard’. Dit bestaat uit twee modules: boekhouden en factureren. Je kiest zelf welke module(s) je wil. De boekhoud module met een onbeperkt aantal boekingen kost 14,50 per maand. Wil je daar de module Factureren bij, met onder andere een onbeperkt aantal facturen en offertes, dan kost dat 9,50 per maand extra. Alle prijzen van e-boekhouden zijn exclusief btw en inclusief gratis helpdesk. Je zit aan deze boekhoudsoftware nooit langere tijd vast, het is altijd maandelijks opzegbaar.

Gratis proefperiode:  probeer e-Boekhouden gratis door een gratis proefaccount aan te maken als je starter bent; de proefperiode is maar liefst 15 maanden! Dat is lang genoeg om erachter te komen of dit een gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma is voor de boekhouding en administratie van jouw onderneming.