Hoeveel is de zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een belastingvoordeel voor zelfstandige ondernemers, waarmee zij hun winst kunnen verlagen en minder belasting hoeven te betalen. Benieuwd naar hoeveel zelfstandigenaftrek je kunt krijgen?

Definitie en werking van de zelfstandigenaftrek?

zelfstandigheidsaftrek

De zelfstandigenaftrek is een belastingvoordeel voor de zelfstandige ondernemer. Het is een aftrekpost die je mag aftrekken van je winst. Dus, de aftrek helpt om je belastbaar inkomen te verlagen.

Dit betekent minder inkomstenbelasting betalen. Het bedrag voor de zelfstandigenaftrek staat niet vast. Elke jaar kan het anders zijn. Voor 2023 is het maximaal €5.030. Maar let op, de regels zeggen dat het bedrag niet meer kan zijn dan je winst.

Ook moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om het te krijgen. Bijvoorbeeld, je moet genoeg uren werken als zzp’er.

Hoeveel zelfstandigenaftrek kun je krijgen?

De hoogte van de zelfstandigenaftrek wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het belastbaar inkomen en de winst uit onderneming.

Tabel met de zelfstandigenaftrek voor de komende jaren

JaarZelfstandigenaftrek
2021€ 6.670,-
2022€ 6.310,-
2023€ 5.030,-
2024€ 3.750,-
2025€ 2.470,-
2026€ 1.200,-
2027€ 900,-

Verschillende factoren die de hoogte bepalen

De hoogte van de zelfstandigenaftrek hangt af van een paar dingen. Het jaar waarin je werkt is belangrijk. De aftrek wordt elk jaar lager.

In 2022 kun je tot 40% minder belasting betalen. In 2023 is dat maximaal €5.030. Vanaf 2036 is het jaarlijks nog maar € 3.240.

Ook hoeveel winst je maakt telt mee. Als je veel winst maakt, krijg je meer belastingvoordeel. Maar let op: je kan niet meer aftrekken dan wat je winst is. Dus als je weinig winst maakt, is je aftrek ook minder.

Je moet bovendien ook nog voldoen aan het urencriterium om de aftrek te krijgen.

Voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek

Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek moet men een ondernemer zijn en voldoen aan het urencriterium.

Ondernemer zijn

Als je wilt profiteren van de zelfstandigenaftrek, moet je een zelfstandig ondernemer zijn. Dit betekent dat je werkt voor jezelf en niet in loondienst bent bij een werkgever. Dus als je als zzp’er werkt of je hebt je eigen bedrijf, kom je in aanmerking.

Het is belangrijk om te weten dat de zelfstandigenaftrek geleidelijk wordt verlaagd in de komende jaren, dus het is goed om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen. Kijk goed naar de voorwaarden en zorg ervoor dat je aan alle criteria voldoet om gebruik te kunnen maken van dit belastingvoordeel.

Voldoen aan het urencriterium

Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek moet je voldoen aan het urencriterium. Dit betekent dat je als ondernemer minimaal 1.225 uur per jaar moet besteden aan jouw onderneming.

Deze uren moeten bestaan uit werkzaamheden die je hebt verricht voor je eigen bedrijf, zoals het doen van administratie, acquisitie of het uitvoeren van opdrachten. Het is belangrijk om een goede administratie bij te houden van de gewerkte uren, zodat je kunt aantonen dat je aan het urencriterium voldoet.

Let op: uren die je besteedt aan bijvoorbeeld reistijd, scholing en netwerkbijeenkomsten tellen ook mee. Als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt bent of met zwangerschapsverlof gaat, gelden er speciale regels voor het urencriterium.

Geen BV hebben

Als ondernemer kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek als je geen BV hebt. Dit betekent dat je jouw bedrijf niet als besloten vennootschap hebt geregistreerd. De zelfstandigenaftrek is specifiek bedoeld voor zelfstandige ondernemers die hun bedrijf op persoonlijke titel runnen.

Dus als je een BV hebt, kun je geen gebruik maken van dit belastingvoordeel. Het hebben van een BV heeft wel andere voordelen, zoals bescherming van je privévermogen en lagere aansprakelijkheid.

Andere aftrekposten en vrijstellingen voor ondernemers

Er zijn ook andere aftrekposten en vrijstellingen waar ondernemers gebruik van kunnen maken, zoals de startersaftrek, investeringsaftrek en MKB-winstvrijstelling. Benieuwd naar hoe deze aftrekposten en vrijstellingen werken? Lees verder!

Startersaftrek

Als startende ondernemer kun je profiteren van de startersaftrek. Dit is een extra belastingvoordeel bovenop de zelfstandigenaftrek. De hoogte van de startersaftrek hangt af van het aantal jaren dat je recht hebt op zelfstandigenaftrek.

Het kan een mooie aanvulling zijn op je fiscale voordelen als beginnende ondernemer. Zorg ervoor dat je voldoet aan de voorwaarden om hiervan te kunnen profiteren en houd rekening met de geleidelijke verlaging van de zelfstandigenaftrek in de komende jaren.

Investeringsaftrek

Als ondernemer kun je ook profiteren van de investeringsaftrek. Dit is een fiscale regeling waarmee je een percentage van je investeringen mag aftrekken van de winst. Hoeveel investeringsaftrek je krijgt, hangt af van het bedrag dat je hebt geïnvesteerd.

In 2022 is het percentage voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek bijvoorbeeld 3%. Dit betekent dat je 3% van het geïnvesteerde bedrag mag aftrekken van de winst. Als je bijvoorbeeld € 10.000 hebt geïnvesteerd, kun je € 300 aftrekken van je winst.

Let wel op dat er een maximumbedrag is waarop je de investeringsaftrek kunt toepassen. Voor 2022 is dit maximumbedrag € 328.721. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij het doen van investeringen voor je onderneming.

MKB-winstvrijstelling

Naast de zelfstandigenaftrek en startersaftrek, is er ook nog de Mkb-winstvrijstelling. Deze vrijstelling zorgt ervoor dat je als ondernemer een deel van je winst niet hoeft op te geven bij de belastingaangifte.

In 2022 bedraagt de Mkb-winstvrijstelling 14% van je winst. Dit betekent dat je 14% van je winst mag aftrekken voordat je belasting betaalt. Stel dat je een winst hebt van € 10.000, dan hoef je maar over € 8.600 belasting te betalen.

De MKB-winstvrijstelling geldt voor alle ondernemers, ongeacht of je een eenmanszaak hebt of in een maatschap zit. Het is dus een aantrekkelijke regeling waarmee je je belastingaanslag kunt verlagen.

Tips om optimaal gebruik te maken van de zelfstandigenaftrek

  • Houd een goede administratie bij.
  • Zorg voor voldoende zelfstandige ondernemerschap-uren.
  • Overweeg een zakelijke rekening te openen.

Goede administratie bijhouden

Het bijhouden van een goede administratie is essentieel voor ondernemers om optimaal gebruik te maken van de zelfstandigenaftrek. Het is belangrijk om al je inkomsten en uitgaven goed te documenteren en bewijsstukken te bewaren, zoals facturen, bonnen en bankafschriften.

Hierdoor kun je nauwkeurig bepalen welke kosten aftrekbaar zijn en kun je het maximale belastingvoordeel behalen. Een goede administratie zorgt er ook voor dat je gemakkelijk kunt voldoen aan de Belastingdienst vereisten en eventuele controles zonder problemen kunt doorstaan.

Dus zorg ervoor dat je jouw administratie goed op orde hebt!

Zorgen voor voldoende zelfstandige ondernemerschap-uren

Als ondernemer is het belangrijk om voldoende zelfstandige ondernemerschap-uren te maken om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. Het urencriterium houdt in dat je minimaal 1.225 uur per jaar moet besteden aan je onderneming.

Dit kan bijvoorbeeld het uitvoeren van opdrachten, het bijhouden van je administratie en het doen van acquisitie omvatten. Zorg ervoor dat je een goede administratie bijhoudt waarin je al je uren registreert, zodat je kunt aantonen dat je aan het urencriterium voldoet.

Op deze manier kun je optimaal gebruik maken van de zelfstandigenaftrek en profiteren van het belastingvoordeel dat dit met zich meebrengt.

Overweeg een zakelijke rekening te openen.

Een zakelijke rekening kan voordelen bieden, vooral als je een zelfstandig ondernemer bent. Met een zakelijke rekening kun je je zakelijke en persoonlijke financiën gescheiden houden.

Dit zorgt voor overzicht en maakt het gemakkelijker om je boekhouding bij te houden. Bovendien kun je met een zakelijke rekening profiteren van extra services, zoals een pinpas voor zakelijk gebruik en de mogelijkheid om betalingen van klanten te ontvangen.

Het is dus zeker het overwegen waard om een zakelijke rekening te openen als ondernemer.

Veelgestelde vragen

Wat is de zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een vorm van belastingaftrek die bedoeld is om zelfstandigheid te bevorderen en winstverlaging voor ZZP’ers te bieden.

Hoeveel is de zelfstandigenaftrek?

De hoeveelheid zelfstandigenaftrek varieert, het hangt af van factoren zoals winstvrijstelling, arbeidsongeschiktheid en andere ondernemersfaciliteiten.

Hoe werkt de MKB-winstvrijstelling met de zelfstandigenaftrek?

De MKB-winstvrijstelling werkt samen met de zelfstandigenaftrek om verdere winstverlaging mogelijk te maken en zo de belastingdruk voor ondernemers te verminderen.

Welke rol speelt arbeidsongeschiktheid bij de zelfstandigenaftrek?

Arbeidsongeschiktheid kan ook invloed hebben op de hoeveelheid zelfstandigenaftrek. Het kan in sommige gevallen leiden tot extra belastingaftrek voor ondernemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *