Wat betekent de term DGA?

Bent u ondernemer en hoort u regelmatig de term DGA, maar bent u niet helemaal zeker wat het inhoudt? Een Directeur-Grootaandeelhouder (DGA) is iemand die minstens 5% van de aandelen bezit in een besloten vennootschap of naamloze vennootschap en meestal de hoogste bestuurlijke functie bekleedt.

Dit artikel maakt duidelijk wat de term DGA precies betekent, welke voorwaarden er zijn om als DGA aangemerkt te worden en welke financiële en verzekeringstechnische aspecten erbij komen kijken.

Lees verder om uw onduidelijkheden over de term DGA volledig op te helderen.

Samenvatting

  • Een DGA is een directeur grootaandeelhouder die minstens 5% van de aandelen bezit en een hoge functie heeft binnen een bv of nv.
  • Als DGA moet je jezelf een salaris uitkeren volgens het minimumsalaris dat door de Belastingdienst is bepaald.
  • DGA’s kunnen profiteren van belastingvoordelen en moeten aanvullende verzekeringen regelen en zelf zorgen voor pensioenopbouw.

Definitie van DGA

Een DGA is een directeur-grootaandeelhouder die werkzaam is bij een bv of nv.

Directeur-grootaandeelhouder die werkzaam is bij een bv of nv

Een directeur-grootaandeelhouder is iemand die werkt bij een bv of nv. Het is iemand die leiding geeft aan het bedrijf en ook veel aandelen bezit. Dit geeft hem of haar veel macht in het bedrijf.

Maar let op, niet iedere bestuurder is ook een grootaandeelhouder. Je moet minstens 5% van de aandelen bezitten om als directeur-grootaandeelhouder te gelden. Ook is het belangrijk dat je een hoge functie hebt in het bedrijf.

Vaak ben je de baas van het bedrijf. Er kunnen ook meerdere directeur-grootaandeelhouders in één bedrijf zijn. In dit geval delen zij de macht.

Voorwaarden om als DGA aangemerkt te worden

Om als DGA aangemerkt te worden, moet je minimaal 5% van de aandelen bezitten en een hoge functie hebben binnen de bv of nv. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen en verantwoordelijkheden van een DGA.

Minimaal 5% van de aandelen bezitten

Om als DGA (directeur-grootaandeelhouder) aangemerkt te worden, moet je minstens 5% van de aandelen bezitten in een bv of nv. Dit betekent dat je een groot deel van het bedrijf in handen hebt.

Hoge functie binnen de bv of nv

Een DGA heeft een hoge functie binnen een bv of nv. Dit betekent dat zij meestal de hoogste bestuurlijke rol hebben en verantwoordelijk zijn voor het nemen van belangrijke beslissingen.

Als DGA heb je de leiding over het bedrijf en ben je betrokken bij alle aspecten van de bedrijfsvoering. Je hebt vaak veel verantwoordelijkheden en taken, zoals het aansturen van werknemers, het vaststellen van het beleid en het behalen van de doelstellingen van de onderneming.

Het is een belangrijke functie waarbij je veel invloed hebt op de koers en de resultaten van het bedrijf.

Salaris van een DGA

Het salaris van een DGA wordt vastgesteld op basis van het minimumsalaris dat door de Belastingdienst wordt bepaald. Ontdek hoe dit belastingvoordeel kan opleveren en welke andere voordelen er zijn voor een DGA.

Lees verder!

Vastgesteld minimumsalaris door de Belastingdienst

Als DGA ben je verplicht om jezelf een salaris uit te keren. De Belastingdienst heeft een vastgesteld minimumsalaris voor DGA’s. Dit betekent dat je als DGA minimaal een bepaald bedrag per jaar aan jezelf moet betalen.

Het exacte bedrag hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van je onderneming en de werkzaamheden die je verricht. Het minimumsalaris is bedoeld om ervoor te zorgen dat je als DGA een passend inkomen ontvangt en dat je niet te weinig belasting betaalt.

Het is belangrijk om te weten dat het minimumsalaris niet hetzelfde is als het gebruikelijk loon. Het gebruikelijk loon is het salaris dat je naar maatschappelijke maatstaven redelijkerwijs zou moeten verdienen als je in loondienst zou werken.

Belastingvoordeel

DGA’s kunnen profiteren van belastingvoordelen. Als DGA betaal je loonheffing op je salaris, maar je hebt ook de mogelijkheid om te profiteren van bepaalde fiscale voordelen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om aftrekposten voor ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

Ook kun je als DGA gebruikmaken van bepaalde regelingen voor pensioenopbouw, zoals de oudedagsreserve en de pensioenregeling in eigen beheer. Het belastingvoordeel hangt af van je persoonlijke situatie en de specifieke regels die gelden voor DGA’s.

Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de mogelijkheden en voorwaarden, zodat je optimaal kunt profiteren van het belastingvoordeel als DGA.

Verzekeringen en pensioen voor een DGA

DGA’s hebben vaak aanvullende verzekeringen nodig en moeten zelf zorgen voor pensioenopbouw. Benieuwd naar wat er nog meer komt kijken bij het zijn van een DGA? Lees verder!

Aanvullende verzekeringen nodig

Als DGA is het belangrijk om te weten dat je mogelijk aanvullende verzekeringen nodig hebt. Hoewel je als zelfstandig ondernemer misschien al bepaalde verzekeringen hebt, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering, zijn er specifieke risico’s verbonden aan het zijn van een DGA.

Het kan bijvoorbeeld verstandig zijn om een directeur-grootaandeelhouderverzekering af te sluiten om je inkomen en vermogen te beschermen bij overlijden of arbeidsongeschiktheid. Ook is het belangrijk om te kijken naar je pensioenopbouw, aangezien je hier zelf voor moet zorgen als DGA.

Kortom, zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de aanvullende verzekeringen die nodig kunnen zijn als DGA.

Zelf zorgen voor pensioenopbouw

Als DGA moet je zelf zorgen voor je pensioenopbouw. Dit betekent dat je niet automatisch pensioen opbouwt, zoals werknemers in loondienst. Het is belangrijk om hier zelf actie voor te ondernemen en je goed te laten informeren over de mogelijkheden.

Je kunt bijvoorbeeld een pensioenverzekering afsluiten of kiezen voor een andere vorm van vermogensopbouw, zoals beleggen of sparen. Het is verstandig om hier op tijd mee te beginnen, zodat je later voldoende inkomen hebt na je pensionering.

Je kunt altijd advies inwinnen bij een financieel adviseur om de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Conclusie

In deze blog hebben we geleerd dat een DGA staat voor “directeur-grootaandeelhouder”. Een DGA is iemand die minimaal 5% van de aandelen bezit en een hoge functie heeft binnen een bv of nv.

Ze hebben een vastgesteld minimumsalaris en moeten zelf zorgen voor verzekeringen en pensioenopbouw. Het is belangrijk om te weten dat de exacte betekenis van een DGA kan verschillen afhankelijk van de context waarin de term wordt gebruikt.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de term DGA?

DGA betekent directeur groot aandeelhouder, een persoon die zowel eigenaar als bedrijfsleider is van een bv of nv.

Wie kan een DGA worden?

Elke eigenaar van een eenpersoons BV kan kiezen om een DGA te worden.

Wat zijn de voordelen van het zijn van een DGA?

Als DGA heb je controle over je inkomsten en je kunt strategisch handelen voor het belang van je bedrijf.

Is er een verschil tussen een ZZP’er en een DGA?

Ja het is anders. Een zzp’er is een zelfstandige zonder personeel, terwijl een DGA zowel de manager als de aandeelhouder van zijn bedrijf is.

Wat doet het UWV met betrekking tot de DGA?

Het UWV helpt bij de uitvoering van werknemersverzekeringen voor alle werknemers, inclusief de DGA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *