CRM programma om uw verkoopafdeling te versterken

CRM software (customer relationship management software), ook wel sales force automation (SFA)-software genoemd, helpt bedrijven bij het registreren en traceren van commerciële activiteiten binnen de organisatie in een enkel centraal registratiesysteem. Een goed CRM systeem registreert interacties tussen je bedrijf, prospects en bestaande klanten.

CRM software wordt meestal geïmplementeerd in verkoopafdelingen om te fungeren als automatisering van de verkoopactiviteiten, met inbegrip van contact-, account- en opportunity management. CRM software wordt vaak los van andere bedrijfsoplossingen, zoals ERP systemen, marketing systemen en customer service software, geïmplementeerd. CRM heeft vaak integraties met andere bedrijfsapplicaties om een verbeterde en gecoördineerde klantervaring te vergemakkelijken.

Om in aanmerking te komen voor opname in de categorie CRM software, moet een product minimaal voldoen aan:

 • Een set van verkoop gerelateerde functies;
 • Het traceren van prospects en contacten in de gehele verkooppijplijn;
 • Integratie van functies in een centrale database en platform

Meer informatie over CRM-software

Elk verkoopteam wil de beste relaties met prospects en klanten opbouwen.

Het beheren van alle interacties met klanten en prospects kan een hele klus worden om goed bij te houden. Dit wordt nog ingewikkelder wanneer je met meerdere teamleden bij een prospect of klant betrokken bent, allemaal met ondersteuning van verschillende tools (e-mail, agenda, Word, taken, Urenverantwoording, Calculatie programma’s etc)

Het opbouwen van een sterke relatie met een contactpersoon kan uiteindelijk resulteren in een goede band met je klanten. Het onderhouden van deze klantrelaties kunnen op hun beurt weer leiden tot levenslange relaties die loyaal zijn aan je bedrijf, product of dienst.

Het opbouwen en onderhouden van deze relaties is een kenmerkend CRM proces en elk bedrijf moet stappen ondernemen om zijn relaties zo effectief mogelijk te beheren.

Wat is CRM?
Als we het over “customer relationship management” (CRM) hebben, bedoelen we echt hoe een bedrijf zijn relaties met klanten of prospects beheert. Dit kan betrekking hebben op een strategie, proces of de software oplossing zelf.

CRM-strategie
Uw bedrijf heeft een gedefinieerde strategie nodig voor de manier waarop uw verkoop- en klanten teams de relatie met zowel klanten als prospects beheren. Deze set van filosofieën moet de klanttevredenheid op de voorgrond plaatsen, de waardepropositie van uw bedrijf vaststellen en duidelijk communiceren, met de nadruk op het behoud van klanten door hun verwachtingen van service te overtreffen. Dit zou de aanpak moeten zijn die uw verkopers beschouwen als de basis om met klanten om te gaan.

CRM-proces
Het CRM-proces maakt de strategie uitvoerbaar, in combinatie met de implementatie van een CRM-oplossing. Uw CRM-proces moet tactieken bevatten voor continue training en directe feedback van de leidinggevenden. Dit alles om ervoor te zorgen dat uw teamleden up-to-date zijn met de standaarden van uw bedrijf, zodat de interactie met klanten zo positief en constructief mogelijk is.

CRM-software
De term “CRM” wordt het meest gebruikt in verband met de eigenlijke software die de ruggengraat vormt van uw proces en strategie. De klant is koning en de gegevens zijn machtig – het verzamelen van alle mogelijke informatie over uw klanten en prospects in een centrale tool stelt verkopers in staat om zich te organiseren en slimmere beslissingen te nemen, prioriteiten te stellen bij de communicatie en op het juiste moment in contact te komen.

CRM-software verenigt al uw klant- en prospectgegevens in één enkele tool, waardoor de interacties met klanten beter zichtbaar worden. Een CRM systeem is het centrum van elke succesvolle verkooporganisatie, de database waarin alle gegevens, interacties en notities zijn opgeslagen.

Organisaties gebruiken CRM-systemen om ervoor te zorgen dat contact- en interactiegegevens eenvoudig kunnen worden gelokaliseerd, gesorteerd en waar nodig aangepast gedurende de gehele levenscyclus van de klant.

Contacten kunnen hiërarchisch worden opgeslagen onder één bedrijf of organisatie, waardoor verkoopteams een holistisch beeld krijgen van de interacties met alle relevante medewerkers van een prospect of klant.

De meeste CRM-oplossingen kunnen belangrijke klantcontact gegevens volgen, zoals:

Volledige naam;
E-mail adres;
Bedrijfsnaam;
Functie;
Telefoonnummer;
Sociale media.

Een CRM systeem biedt ook functies om elke interactie met een contactpersoon bij te houden, of het nu gaat om een telefoontje, e-mail of een persoonlijke vergadering.

Verkopers kunnen bijhouden waar klanten en prospects zich in het verkoopstadium bevinden om het juiste niveau van contact en up-sell of engagement te bepalen. Dit volledige beeld van de interacties van uw bedrijf met een klant zorgt ervoor dat iedereen in het hele bedrijf kan weten waar een klantrelatie op een bepaald moment staat.

CRM voordelen
Het aannemen van CRM-strategieën en het implementeren van een CRM systeem zal uw bedrijf helpen bij:

 • Efficiënter organiseren en beheren van contacten
 • Het aanleggen van een 360-graden overzicht van klantinteracties op alle afdelingen binnen uw organisatie, waardoor de samenwerking wordt verbeterd en een enkele, goed geïnformeerde klantervaring wordt gegarandeerd.
 • Verbeter de relatie en ervaring met uw klanten door het gemakkelijk te maken om toegang te krijgen tot alle informatie over een klant om superieure ondersteuning te bieden.
 • Verhoging van de omzet en doorverwijzingen van bestaande klanten dankzij een verhoogde klanttevredenheid en proactief vernieuwings- en doorverwijzingsmanagement.
 • Sluit meer deals door de verkoopproductiviteit te verhogen en uw verkoopteam te wapenen met de best practice-processen en -tools om zaken te doen.
 • Verkoopmanagement in staat te stellen om gemakkelijk hoog- of laag presterende teamleden of gebieden te identificeren
  Optimaliseer uw marketingprogramma’s via real-time analyses die de marketinguitgaven en ROI gedurende het gehele lead-to-order proces en de gehele levenscyclus van uw klanten volgen.
 • Evolueer uw producten en diensten door systematisch de feedback van uw klanten vast te leggen en de tevredenheid te meten.
  De kosten voor systeemondersteuning verlagen door over te stappen op modernere cloud-gebaseerde systemen die de behoefte aan IT-ondersteuning verminderen.
 • Meet en optimaliseer de prestaties van uw team met real-time analyses en dashboards op basis van de automatiseringssystemen van uw verkoopteam.

Wie gebruikt CRM software?
CRM Software tools worden het meest gebruikt door B2B-bedrijven, vanwege hun behoefte om klanten en prospects te volgen gedurende een lange verkoopcyclus en vernieuwing.