Boekhouder: tarieven, werkzaamheden en taken

Het managen van de financiële administratie van je bedrijf kan een behoorlijke uitdaging zijn. Het inhuren van een boekhouder kan deze last verlichten, zodat jij meer tijd hebt om te focussen op je core-business.

In dit artikel leer je wat een boekhouder doet, welke tarieven er gemiddeld worden gehanteerd en hoe je de juiste boekhouder voor jouw bedrijf vindt. Maak je klaar om inzicht te krijgen in de veelzijdige wereld van boekhouder: tarieven, werkzaamheden en taken!

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder maakt de administratie overzichtelijk, stelt facturen op en controleert debiteuren en crediteuren.

Overzichtelijk maken van de administratie

Een boekhouder ordent uw administratie en houdt deze voor u bij. Het resultaat is een duidelijke financiële situatie die u helpt betere beslissingen te nemen voor uw bedrijf. Alle inkomsten en uitgaven, inclusief bonnetjes, worden zorgvuldig geordend en geregistreerd.

Door correcte administratie vermijdt u mogelijke fouten en onnauwkeurigheden die uw bedrijf later duur kunnen komen te staan. Een opgeruimde administratie draagt ook bij aan een efficiëntere bedrijfsvoering.

U kunt snel de nodige documenten terugvinden en u heeft een goed overzicht van de financiële status van uw bedrijf. Dit is cruciaal voor zowel het strategisch plannen als het voldoen aan wettelijke vereisten.

Facturen opstellen en versturen

Een boekhouder is verantwoordelijk voor het opstellen en versturen van facturen. Hier is een overzicht van de taken met betrekking tot facturering:

 • De boekhouder zorgt ervoor dat alle benodigde gegevens correct worden ingevoerd in het facturatiesysteem.
 • De boekhouder stelt professionele en nauwkeurige facturen op voor producten of diensten die zijn geleverd.
 • Nadat de facturen zijn opgesteld, verstuurt de boekhouder deze naar klanten via e – mail, post of andere gewenste methoden.
 • De boekhouder houdt bij welke facturen zijn verzonden en welke nog openstaan voor betaling.
 • Indien nodig herinnert de boekhouder klanten aan openstaande facturen om ervoor te zorgen dat betalingen op tijd worden ontvangen.

Controleren van debiteuren en crediteuren

Een boekhouder heeft als taak om debiteuren en crediteuren regelmatig te controleren. Dit houdt in dat zij ervoor zorgen dat alle openstaande facturen tijdig worden betaald en dat alle ontvangen facturen ook daadwerkelijk betaald worden. Door deze controle zorgt de boekhouder ervoor dat er geen betalingsachterstanden ontstaan en dat de cashflow van het bedrijf op orde blijft. Bovendien kan de boekhouder ook eventuele disputen of onjuiste facturen met leveranciers oplossen, om ervoor te zorgen dat er geen financiële problemen ontstaan die de bedrijfsvoering kunnen belemmeren.

Offertes opstellen

Een boekhouder kan ook helpen bij het opstellen van offertes.

 • Een boekhouder kan ervoor zorgen dat de offerte voldoet aan de juiste financiële en wettelijke eisen.
 • Ze kunnen de offerte nauwkeurig berekenen op basis van de kosten en prijzen van materialen, arbeid en andere kosten.
 • Een boekhouder kan ook adviseren over welke informatie er in de offerte moet worden opgenomen om potentiële klanten te overtuigen.
 • Ze kunnen ervoor zorgen dat alle benodigde informatie correct wordt vermeld, zoals betalingsvoorwaarden, leveringstijden en eventuele garanties.
 • Door een boekhouder in te schakelen voor het opstellen van offertes, kunt u erop vertrouwen dat deze professioneel en accuraat zijn.

Bijhouden van inkomsten en uitgaven

Een belangrijke taak van een boekhouder is het bijhouden van inkomsten en uitgaven. Dit omvat het zorgvuldig registreren van alle financiële transacties, inclusief bonnetjes, facturen en bankafschriften.

Hierdoor ontstaat er een overzichtelijk beeld van de financiële situatie van de onderneming. Door het bijhouden van inkomsten en uitgaven kan een boekhouder ervoor zorgen dat alles nauwkeurig wordt geregistreerd en dat er geen essentiële details over het hoofd worden gezien.

Dit is essentieel voor de belastingaangifte en het opstellen van financiële rapportages.

Tarieven en kosten van een boekhouder

Een boekhouder hanteert meestal een uurtarief voor zijn diensten.

Uurtarief

Een belangrijke factor om te overwegen bij het inhuren van een boekhouder zijn de tarieven en kosten. Boekhouders kunnen hun diensten aanbieden tegen een uurtarief. Dit betekent dat je betaalt voor de tijd die de boekhouder aan jouw administratie besteedt.

Het uurtarief kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring en expertise. Gemiddeld liggen de uurtarieven van een boekhouder tussen de €60 en €120 per uur.

Het is belangrijk om te weten dat er naast het uurtarief ook andere kosten kunnen zijn, zoals aparte kosten voor specifieke taken, bijvoorbeeld het verzorgen van belastingaangiften.

Meerwaarde van een boekhouder

Een boekhouder kan een grote meerwaarde bieden voor ondernemers. Met hun expertise en financieel advies kunnen ze helpen om de financiën van een bedrijf in goede banen te leiden. Ze zorgen niet alleen voor het overzichtelijk maken van de administratie, maar ook voor het opstellen van facturen en het controleren van debiteuren en crediteuren.

Daarnaast kunnen ze ook offertes opstellen en de inkomsten en uitgaven bijhouden. Een goede boekhouder kan zelfs belastingaangiften verzorgen, jaarrekeningen opleveren en financiële rapportages maken.

Dit bespaart ondernemers kostbare tijd en helpt hen om fouten te voorkomen. Het is dus zeker de moeite waard om een boekhouder in te schakelen om de financiële gezondheid van je bedrijf te waarborgen.

Kosten voor een zzp-boekhouding

De kosten voor een zzp-boekhouding variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de administratie en het aantal taken dat de boekhouder moet uitvoeren.

Een boekhouder kan kosten berekenen op basis van een uurtarief of vaste maandelijkse kosten in rekening brengen. Het is belangrijk om te weten dat de kosten van een boekhouder vaak aftrekbaar zijn voor zzp’ers.

Het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder kan voordelen hebben, zoals het besparen van tijd en het vermijden van fouten in uw financiële administratie.

Tarieven voor klein bedrijf, bv of vof

De tarieven van een boekhouder kunnen variëren afhankelijk van de grootte van uw onderneming. Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde tarieven die een boekhouder in rekening zou kunnen brengen voor een klein bedrijf, BV of VOF.

Type bedrijfUurtariefVaste maandelijkse kosten
Klein bedrijf€30 – €60€50 – €150
BV€40 – €70€100 – €200
VOF€35 – €65€75 – €175

Houd er rekening mee dat deze tarieven kunnen variëren op basis van de hoeveelheid werk die de boekhouder moet verrichten. Zorg ervoor dat u alle kosten en tarieven van tevoren bespreekt met de boekhouder, zodat er geen onverwachte kosten optreden.

Waarom kiezen voor een boekhouder?

Een boekhouder biedt expertise en financieel advies, verzorgt belastingaangiften, maakt jaarrekeningen en -verslagen, beheert de salarisadministratie en zorgt voor facturen en financiële rapportages.

Ontdek waarom het verstandig is om een boekhouder in te schakelen!

Expertise en financieel advies

Een boekhouder biedt niet alleen administratieve ondersteuning, maar kan ook waardevol financieel advies geven. Met hun expertise kunnen ze helpen bij het opstellen van een jaarrekening en jaarverslag, het verzorgen van de belastingaangifte en het bijhouden van de salarisadministratie.

Daarnaast kunnen ze ook facturen opstellen en financiële rapportages maken. Een goede boekhouder kan dus veel meer doen dan alleen de administratie bijhouden. Ze zijn een waardevolle partner voor ondernemers die willen profiteren van deskundig financieel advies.

Belastingaangiften

Een van de belangrijke taken van een boekhouder is het verzorgen van belastingaangiften. Dit omvat het nauwkeurig invullen van de benodigde formulieren en het indienen ervan bij de belastingdienst.

Een goede boekhouder is op de hoogte van de verschillende regels en voorschriften met betrekking tot belastingen, waardoor ze ervoor kunnen zorgen dat alle aangiften correct en tijdig worden ingediend.

Door een boekhouder in te schakelen voor belastingaangiften, kan een ondernemer zich concentreren op andere aspecten van hun bedrijf en ervoor zorgen dat ze voldoen aan hun fiscale verplichtingen.

Jaarrekening en jaarverslag

Een belangrijk onderdeel van de taken van een boekhouder is het opstellen van een jaarrekening en jaarverslag. In de jaarrekening worden alle financiële gegevens van een onderneming over een bepaalde periode samengebracht.

Dit omvat onder andere de balans, de winst- en verliesrekening en de kasstroomoverzichten. De jaarrekening geeft een duidelijk overzicht van de financiële positie en prestaties van het bedrijf.

Het jaarverslag gaat verder dan alleen de cijfers en biedt meer inzicht in de resultaten, ontwikkelingen en plannen voor de toekomst van het bedrijf. Het kan ook informatie bevatten over strategieën, markttrends en risico’s.

Salarisadministratie

Een boekhouder kan ook verantwoordelijk zijn voor de salarisadministratie van een onderneming. Dit omvat het berekenen en verwerken van salarissen, het opstellen van loonstroken en het afdragen van sociale premies en belastingen.

Een boekhouder zorgt ervoor dat alle salarissen correct en op tijd worden uitbetaald. Daarnaast kan een boekhouder ook advies geven over arbeidsrechtelijke zaken en het opstellen van arbeidsovereenkomsten.

Het uitbesteden van de salarisadministratie aan een boekhouder kan de werklast verminderen en ervoor zorgen dat alles in overeenstemming is met de geldende wet- en regelgeving.

Facturen en financiële rapportages

Een belangrijke taak van een boekhouder is het opstellen van facturen en het verzorgen van financiële rapportages. De boekhouder zorgt ervoor dat alle facturen correct worden opgesteld en verstuurd naar klanten.

Daarnaast houdt de boekhouder ook bij welke facturen nog open staan en controleert hij de betalingen van debiteuren en crediteuren. Naast facturen heeft de boekhouder ook de verantwoordelijkheid om financiële rapportages op te stellen, zoals balansen en winst- en verliesrekeningen.

Deze rapportages geven inzicht in de financiële situatie van de onderneming en kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld belastingaangiften en het maken van strategische beslissingen.

Hoe vind je een goede boekhouder?

Vergelijk offertes en ontdek het belang van een goede boekhouder. Lees verder om te leren hoe je online een boekhouder kunt inschakelen en het verschil tussen een boekhouder en accountant kunt begrijpen.

Vergelijken van offertes

Het vergelijken van offertes is een belangrijke stap bij het vinden van een goede boekhouder. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden tijdens het vergelijken:

 1. Kijk naar de totale kosten: Vergelijk niet alleen het uurtarief van verschillende boekhouders, maar kijk ook naar de totale kosten die ze in rekening brengen voor hun diensten.
 2. Controleer de ervaring van de boekhouder: Kijk naar het aantal jaren ervaring dat de boekhouder heeft en vraag naar referenties of klantrecensies.
 3. Bekijk de aangeboden diensten: Zorg ervoor dat de boekhouder alle benodigde taken en services kan uitvoeren die relevant zijn voor jouw bedrijf, zoals belastingaangiften en financiële rapportages.
 4. Vraag om een duidelijke communicatie: Het is belangrijk om met een boekhouder samen te werken die openstaat voor communicatie en bereid is om vragen te beantwoorden of problemen op te lossen.
 5. Let op de betrouwbaarheid: Zorg ervoor dat je een boekhouder kiest die betrouwbaar is en praktijken volgt die voldoen aan professionele normen en ethiek.
 6. Maak persoonlijk contact: Plan een ontmoeting of telefoongesprek met potentiële boekhouders om een beter idee te krijgen van hun werkwijze en of er een klik is tussen jullie beiden.

Belang van een goede boekhouder

Een goede boekhouder is van groot belang voor ondernemers. Zij hebben de expertise en kennis om de financiële administratie van een bedrijf op orde te houden. Een boekhouder zorgt ervoor dat alle inkomsten en uitgaven goed worden bijgehouden, inclusief het controleren van bonnetjes.

Daarnaast kunnen zij ook financieel advies geven en helpen met het opstellen van een jaarverslag. Voor ondernemers is het cruciaal om een betrouwbare en ervaren boekhouder in te schakelen die aan de specifieke behoeften van het bedrijf kan voldoen.

Hierdoor kunnen zij zich volledig richten op het runnen van hun onderneming, terwijl de boekhouder zorgt voor een nauwkeurige en overzichtelijke administratie.

Verschil tussen boekhouder en accountant

Een veelgestelde vraag is wat het verschil is tussen een boekhouder en een accountant. Hoewel beide professionals zich bezighouden met financiële zaken, zijn er enkele belangrijke verschillen.

Een boekhouder houdt zich voornamelijk bezig met de dagelijkse financiële administratie van een onderneming. Ze zorgen ervoor dat alle inkomsten en uitgaven netjes worden bijgehouden, controleren debiteuren en crediteuren overzichten en stellen facturen en offertes op.

Een boekhouder kan ook belastingaangiften verzorgen en financieel advies geven aan klanten.

Een accountant daarentegen heeft een bredere rol en houdt zich bezig met het controleren en analyseren van financiële gegevens. Ze kunnen helpen bij het opstellen van jaarrekeningen, het doen van fiscale aangiften en het opzetten van administratieve systemen.

Accountants hebben over het algemeen meer kennis en vaardigheden op het gebied van financiën en wet- en regelgeving dan boekhouders.

Het kiezen tussen een boekhouder en een accountant hangt af van de specifieke behoeften van jouw onderneming. Als je alleen behoefte hebt aan dagelijkse administratieve taken, kan een boekhouder voldoende zijn.

Online een boekhouder inschakelen

Het inschakelen van een boekhouder is tegenwoordig eenvoudiger dan ooit, dankzij de mogelijkheid om online een boekhouder in te schakelen. Dit biedt ondernemers de flexibiliteit en gemak om hun financiële zaken op afstand te regelen.

Via online platforms kunnen ondernemers een geschikte boekhouder vinden die aan hun specifieke behoeften voldoet. Of het nu gaat om het bijhouden van de administratie, het opstellen van facturen of het verzorgen van belastingaangiften, een online boekhouder kan deze taken efficiënt en professioneel uitvoeren.

Hierdoor kunnen ondernemers zich richten op andere belangrijke aspecten van hun bedrijf, terwijl ze er zeker van zijn dat hun financiële zaken goed worden geregeld.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de taken van een boekhouder?

Een boekhouder is verantwoordelijk voor het maken van facturen, het bijhouden van inkomsten, het controleren van bonnetjes en andere administratieve werkzaamheden van een onderneming.

2. Wat zijn de tarieven van een boekhouder?

De uurtarieven van een boekhouder variëren, maar je kunt de gemiddelde prijzen van een boekhouder opvragen bij verschillende boekhoudkantoren.

3. Hoeveel kost een boekhouder per uur?

Het uurloon van een boekhouder hangt af van hun ervaring en taken. Het is het beste om direct bij uw lokale boekhoudkantoor naar hun tarieven te vragen.

4. Biedt een boekhouder ook belastingadvies?

Ja, veel boekhouders bieden ook diensten als belastingadviseur aan, wat betekent dat zij kunnen helpen met belastingaangifte en belastingplanning.

5. Moet ik een boekhoudprogramma gebruiken?

Een goed boekhoudprogramma kan nuttig zijn voor het stroomlijnen van de administratie van uw onderneming. Uw boekhouder kan u hierbij adviseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *